poniedziałek, 18 listopada 2013

Wegetariański pasztet z orzechów włoskich



Znudziły Ci się już typowe dodatki do kanapek? Szukasz nowych smaków? A może poszukujesz alternatywy dla tradycyjnego pasztetu? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie ! ;)
PS. W tabeli z wartością odżywczą podaję informacje dla 100g produktu, gdyż wielkość kawałków zależy w dużym stopniu od wymiarów formy


Składniki na 12-13 porcji
  • 1 szklanka zmielonego białego sera (180g)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (90g)
  • 1 szklanka bułki tartej (400g)
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula

Przygotowanie

  • Cebulę bardzo drobno siekamy
  • Mieszamy dokładnie składniki i mielimy w maszynce (ja tego nie zrobiłam, tylko rozgniotłam widelcem, więc kolorystycznie nie jest idealnie jednolite)
  • Pieczemy w 220 °C około 25 minut

Smacznego ;)


Coś dla ciekawskich czyli 6 zalet orzechów włoskich

  1. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz układ krążenia
  2. Są źródłem antyoksydantów
  3. Wspomagają pracę mózgu
  4. Zawarty w nich cynk wzmacnia naszą skórę, włosy i paznokcie
  5. Stanowią źródło potasu, wpływającego na przewodnictwo nerwowe oraz pracę mięśni
  6. Mają sporą zawartość folianów, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz nerwowego

3 komentarze:

  1. z orzechów? takiego jeszcze nie widziałam. musi mieć wyrazisty smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam bardzo, to chyba mój ulubiony dodatek do kanapek ;) z laskowych też wychodzi dobry ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie widziałem takiego! a jaki dobry :)

    OdpowiedzUsuń