Znudziły Ci się już typowe dodatki do kanapek? Szukasz
nowych smaków? A może poszukujesz alternatywy dla tradycyjnego pasztetu? Ten
przepis jest właśnie dla Ciebie ! ;)
PS. W tabeli z wartością odżywczą podaję informacje dla 100g
produktu, gdyż wielkość kawałków zależy w dużym stopniu od wymiarów formy
Składniki na 12-13
porcji
- 1 szklanka zmielonego białego sera (180g)
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich (90g)
- 1 szklanka bułki tartej (400g)
- 3 jajka
- 1 średnia cebula
Przygotowanie
- Cebulę bardzo drobno siekamy
- Mieszamy dokładnie składniki i mielimy w maszynce (ja tego nie zrobiłam, tylko rozgniotłam widelcem, więc kolorystycznie nie jest idealnie jednolite)
- Pieczemy w 220 °C około 25 minut
Smacznego ;)
Coś dla
ciekawskich czyli 6 zalet orzechów włoskich
- Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na nasz układ krążenia
- Są źródłem antyoksydantów
- Wspomagają pracę mózgu
- Zawarty w nich cynk wzmacnia naszą skórę, włosy i paznokcie
- Stanowią źródło potasu, wpływającego na przewodnictwo nerwowe oraz pracę mięśni
- Mają sporą zawartość folianów, niezbędnych m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego oraz nerwowego
z orzechów? takiego jeszcze nie widziałam. musi mieć wyrazisty smak!
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo, to chyba mój ulubiony dodatek do kanapek ;) z laskowych też wychodzi dobry ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie widziałem takiego! a jaki dobry :)
OdpowiedzUsuń