piątek, 22 listopada 2013

Bułeczki gryczane XXL



Ostatnio mam strasznego pecha do kupnego pieczywa…. W moim ukochanym ciemnym chlebku znalazłam metalowe kółko/guzik?! A następnego dnia (w innym rodzaju chleba) spory kawałek drewna….tego już było za wiele. Postanowiłam na dobre zaprzyjaźnić się z piekarnikiem (który ma chyba 30 lat, jest gazowy, przypala od dołu a od góry nie dopieka …ale dałam mu szansę!). Szansę wykorzystał (jak na niego)całkiem dobrze, bułeczki są bardzo dobre ;) Wam na pewno wyjdą ładniejsze ;)
PS. Jeśli chcecie żeby wam wyrosły bardziej w górę ( ja potrzebowałam w miarę płaskich do wegeburgerów ;) - już niedługo na blogu) pozwólcie im dłużej wyrosnąć po uformowaniu na blasze.
Składniki na 4 bułki XXL

  • Szklanka maki gryczanej
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody przegotowanej
  • Łyżka masła (15g)
  • 10g drożdży świeżych
  • ½ łyżeczki cukru
  • Sól do smaku

Przygotowanie
Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy przez chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 minut)
Na papierze do pieczenia układamy uformowane bułeczki i jeszcze chwilę pozwalamy im wyrosnąć
Pieczemy w temperaturze 200 ºC przez 20-25minut
Smacznego ;)

 
Coś dla ciekawskich czyli porównujemy mąki 
Dlaczego mąka gryczana jest zdrowsza od pszennej? Odpowiedź jest bardzo prosta... zawiera więcej białka, błonnika oraz witamin i minerałów, tak ważnych dla naszego zdrowia. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę... Zamieszczam tabelkę, w której znajdziecie wiele informacji o mące gryczanej ;)


5 komentarzy:

  1. Muszę w końcu upiec takie domowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuu, takie to ja zawsze! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ;) ja już chyba nigdy nie tknę chleba z piekarni... ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardziej lubię własne pieczywko. Niestety czas mi nie pozwala, żeby takowy zbyt często robić...

    OdpowiedzUsuń