PS. Jeśli chcecie
żeby wam wyrosły bardziej w górę ( ja potrzebowałam w miarę płaskich do
wegeburgerów ;) - już niedługo na blogu) pozwólcie im dłużej wyrosnąć po uformowaniu na blasze.
Składniki na
4 bułki XXL
- Szklanka maki gryczanej
- Szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody przegotowanej
- Łyżka masła (15g)
- 10g drożdży świeżych
- ½ łyżeczki cukru
- Sól do smaku
Przygotowanie
Składniki
ciasta mieszamy i wyrabiamy przez chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia (na około 30 minut)
Na papierze
do pieczenia układamy uformowane bułeczki i jeszcze chwilę pozwalamy im
wyrosnąć
Pieczemy w
temperaturze 200 ºC
przez 20-25minut
Smacznego ;)
Coś dla ciekawskich czyli porównujemy mąki
Dlaczego mąka gryczana jest zdrowsza od pszennej? Odpowiedź jest bardzo prosta... zawiera więcej białka, błonnika oraz witamin i minerałów, tak ważnych dla naszego zdrowia. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę... Zamieszczam tabelkę, w której znajdziecie wiele informacji o mące gryczanej ;)
Muszę w końcu upiec takie domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńuuuu, takie to ja zawsze! ;)
OdpowiedzUsuń;) ja już chyba nigdy nie tknę chleba z piekarni... ;P
OdpowiedzUsuńpodobają mi się! ;)
OdpowiedzUsuńTeż bardziej lubię własne pieczywko. Niestety czas mi nie pozwala, żeby takowy zbyt często robić...
OdpowiedzUsuń