Ostatnio na uczelni przesiaduję 8-18 więc muszę zabierać ze sobą nieco porządniejszy lunch. Dzisiaj propozycja tuńczyk + makaron pełnoziarnisty. Jeśli lubicie tę rybę, zachęcam do wypróbowania ;)
Składniki na 2 duże porcje
- Puszka tuńczyka w wodzie (130g)
- 5 liści sałaty
- ½ czerwonej papryki
- Pomidor
- ½ średniej cukinii
- 100g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
- 3 łyżki ketchupu
- Estragon, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
- Makaron ugotować
- Tuńczyka odsączyć, wymieszać z ketchupem i przyprawami
- Warzywa rozdrobnić, wymieszać z pozostałymi składnikami
Smacznego ;)
Coś dla ciekawskich czyli plusy i minusy tuńczyka w puszce
+ tuńczyk w wodzie ma zawartość tłuszczu i węglowodanów - bliską 0
+ ma wysoką zawartość pełnowartościowego białka (22-24g/100kcal)
+ ma mniej konserwantów niż ryby sprzedawane w opakowaniach plastikowych, gdyż przed zamknięciem został poddany procesowi sterylizacji
+ jest tani
+ jest dobrym źródłem potasu
+ szerokie wykorzystanie w kuchni
- tuńczyk jest gatunkiem dość podatnym na wchłanianie rtęci zanieczyszczającej morza i oceany, dlatego możemy go jeść tylko od czasu do czasu
- nie zalecany dla kobiet w ciąży
Uwielbiam. Tuńczyk często pojawia się u Nas w sałatkach...
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śniadaniowej, bardzo fajna propozycja
Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń