piątek, 15 listopada 2013

Sałatka z tuńczykiem – pack your lunch option 2



Ostatnio na uczelni przesiaduję 8-18 więc muszę zabierać ze sobą nieco porządniejszy lunch. Dzisiaj propozycja tuńczyk + makaron pełnoziarnisty. Jeśli lubicie tę rybę, zachęcam do wypróbowania ;)


Składniki na 2 duże porcje

  • Puszka tuńczyka w wodzie (130g)
  • 5 liści sałaty
  • ½ czerwonej papryki
  • Pomidor
  • ½ średniej cukinii
  • 100g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
  • 3 łyżki ketchupu
  • Estragon, pieprz, zioła prowansalskie


Przygotowanie

  • Makaron ugotować
  • Tuńczyka odsączyć, wymieszać z ketchupem i przyprawami
  • Warzywa rozdrobnić, wymieszać z pozostałymi składnikami

Smacznego ;)



  Coś dla ciekawskich czyli plusy i minusy tuńczyka w puszce

+ tuńczyk w wodzie ma zawartość tłuszczu i węglowodanów - bliską 0

+ ma wysoką zawartość pełnowartościowego białka (22-24g/100kcal)

+ ma mniej konserwantów niż ryby sprzedawane w opakowaniach plastikowych, gdyż przed zamknięciem został poddany procesowi sterylizacji

+ jest tani

+ jest dobrym źródłem potasu

+ szerokie wykorzystanie w kuchni
 

- tuńczyk jest gatunkiem dość podatnym na wchłanianie rtęci zanieczyszczającej morza i oceany, dlatego możemy go jeść tylko od czasu do czasu

- nie zalecany dla kobiet w ciąży

Śniadania do pracy/szkoły

2 komentarze:

  1. Uwielbiam. Tuńczyk często pojawia się u Nas w sałatkach...
    Dziękuje za wpis w akcji śniadaniowej, bardzo fajna propozycja

    OdpowiedzUsuń