piątek, 22 listopada 2013

Wegeburgery z dynią i słonecznikiem

Od dawna chodziły za mną wegeburgery…w końcu udało mi się wygospodarować trochę czasu i oto one! ;)
 Nie skomponowałam jakiegoś nazbyt wymyślnego wegeburgera, bo musiałam już lecieć na wykład…także powstał z : bułki gryczano-pszenna (przepis tutaj), ketchupu, sałaty, kotlecika, pomidora i świeżej bazylii ;)
Potem stwierdziłam jeszcze, że zrobię sos musztardowy na bazie jogurtu, ale można się obejść bez ;)
Bratu zrobiłam z dodatkiem żółtego sera, oczywiście że lepszy ;P
Jako,że były to moje pierwsze w życiu wegeburgery sposób przygotowania
podpatrzyłam tutaj....już wiem co i jak więc spodziewajcie się w najbliższym czasie wielu autorskich przepisów ! ;)
Kaszy możecie dodać trochę mniej niż ja, bo chyba lekko przesadziłam…. :P



Składniki na 16 kotlecików :
  • 50g pestek dyni
  • 50g nasion słonecznika
  • 1 szklanka kaszy kuskus (200g
  •  1/2 szklanki bułki tartej ( 75g)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 jajka 
  • średnia cebula 
  • 300g marchwi
  • 50ml oliwy z oliwek 
  • liście bazyli (garść lub 2 ) 
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • Pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Przygotowujemy kaszę kuskus i gotową mieszamy z łyżeczką sosu sojowego

Marchew ścieramy na średnich oczkach

Cebulę drobno siekamy

Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotleciki

Pieczemy około 30 minut (po 15 na stronę) w temperaturze 200

Smacznego ;)


Wartości odżywcze podane są dla jednego kotlecika


Coś dla ciekawskich, czyli krótka notka o nienasyconych kwasach tłuszczowych ;)
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo istotnym elementem zbilansowanej diety. Mają one właściwości przeciwutleniające, czyli chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Obniżają również poziom LDL ( „ zły cholesterol”), zmniejszają ryzyko miażdżycy i zapobiegają zakrzepom krwi.
Gdzie ich szukać? Najwięcej tych kwasów znajdziemy w takich produktach jak oliwa z oliwek oraz inne oleje roślinne (poza palmowym i kokosowym), pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie, migdały oraz tłuste ryby morskie.


9 komentarzy: