Tak więc musicie sami popróbować i dobrać odpowiednio. Ja rozbiłam 2 razy i 2 razy wyszły inne (wina grubości plastrów), ale za każdym razem smaczne ;) Trzeba tylko uważać, by nie spiekły się za bardzo.
2 duże ziemniaki
łyżeczka oliwy z oliwek
ulubione przyprawy
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na duży talerz nalewamy 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsmarowujemy po talerzu. Posypujemy oliwę połową przypraw ( u mnie słodka papryka, chilli, zioła). Układamy plasterki i posypujemy drugą połową przypraw. Obracamy plasterki na drugą stronę (by obie były skropione oliwą). Nastawiamy kuchenkę najpierw na 5 minut 900W, następnie na 4 minuty na opiekanie.
Smacznego ;)
Dodatkowo zawierają kwasy tłuszczowe trans,, które podwyższają poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyjają powstawaniu miażdżycy oraz zwiększają czynnik ryzyka chorób układu krążenia.
Coś dla ciekawskich czyli jakie substancje dodatkowe znajdziemy w sklepowych chipsach?
- substancje wzmacniające smak - glutaminian sodu (E621), guanylan disodowy, inozynian disodowy....
- konserwanty - kwas benzoesowy (E210), benzoesan sodu (E211)
- regulatory kwasowości - octany sodu, kwas cytrynowy, fosforan wapnia
- emulgatory - najczęściej lecytyna sojowa
- aromaty - mogą być naturalne, identyczne z naturalnymi (czyli składem odpowiadają naturalnym, ale zostały wytworzone na drodze syntezy chemicznej) lub syntetyczne.
- barwniki - najczęściej karoteny
UWAGA - podczas długotrwałego smażenia powstaje akrylamid - substancja o potencjalnym działaniu rakotwórczym!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz