Przeglądając blogi kulinarne w poszukiwaniu pomysłu na obiad znalazłam ten przepis i na jego podstawie powstała sałatka z makaronem razowym, jajkiem i awokado. Polecam wszystkim zabieganym, gdyż przygotowanie jej zajmuje około 10 minut ;)
PS. Tłuszcze zawarte w tej sałatce to w 85% zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe także nie przejmujcie się, że jest ich 21gramów… ;)
Składniki na 1 porcję obiadową
- ½ awokado
- Mały pomidor (100g)
- Makaron razowy 50g
- Jajko
- Jogurt naturalny 2% (100ml)
- paska łyżeczka musztardy delikatesowej
- pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
Przygotowanie
Makaron razowy oraz jajko gotujemy
Warzywa rozdrabniamy
Wszystko mieszamy i gotowe ;)
Makaron razowy nie tylko zawiera więcej białka i błonnika, ale też witamin i składników mineralnych. Dotyczy to w szczególności potasu, wapnia, magnezu i cynku. Witamin z grupy B (B1, B2, B6) jest aż kilkukrotnie więcej! Dodatkowo, makaron razowy gotuje się bardzo krótko (mój około 4 minut), co jest ważne gdy wracamy z uczelni/pracy głodni i chcemy szybko coś przygotować do jedzenia :P Więc jeśli będziecie się kiedyś zastanawiać który wybrać.....odpowiedź jest prosta ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz