środa, 20 listopada 2013

Sałatka z makaronem razowym, awokado i jajkiem



Przeglądając blogi kulinarne w poszukiwaniu pomysłu na obiad znalazłam ten przepis i na jego podstawie powstała sałatka z makaronem razowym, jajkiem i awokado. Polecam wszystkim zabieganym, gdyż przygotowanie jej zajmuje około 10 minut ;)
PS. Tłuszcze zawarte w tej sałatce to w 85% zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe także nie przejmujcie się, że jest ich 21gramów… ;)

Składniki na 1 porcję obiadową
  • ½ awokado
  • Mały pomidor (100g)
  • Makaron razowy 50g
  • Jajko
Sos : 
  • Jogurt naturalny 2% (100ml) 
  • paska łyżeczka musztardy delikatesowej 
  • pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
Przygotowanie
Makaron razowy oraz jajko gotujemy
Warzywa rozdrabniamy
Wszystko mieszamy i gotowe ;)



Coś dla ciekawskich czyli porównanie makaronu razowego i pszennego
Makaron razowy nie tylko zawiera więcej białka i błonnika, ale też witamin i składników mineralnych. Dotyczy to w szczególności potasu, wapnia, magnezu i cynku. Witamin z grupy B  (B1, B2, B6) jest aż kilkukrotnie więcej! Dodatkowo, makaron razowy gotuje się bardzo krótko (mój około 4 minut), co jest ważne gdy wracamy z uczelni/pracy głodni i chcemy szybko coś przygotować do jedzenia :P  Więc jeśli będziecie się kiedyś  zastanawiać który wybrać.....odpowiedź jest prosta ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz