Składniki
75g otrębów owsianych
3 łyżki zarodków pszennych
150g jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżeczki ksylitolu
cynamon
Opcjonalnie mąka ryżowa (lub zwykła) jeżeli ciasto wyjdzie
zbyt lejące (dużo zależy od konsystencji jogurtu)
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i smażymy (ja bez
tłuszczu, na patelni ceramicznej) z obu stron.
Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami ;)
Smacznego
Coś dla ciekawskich czyli notka o otrębach owsianych
Otręby owsiane są bardzo dobrym źródłem błonnika. Ponadto
cechują się wysoką zawartością fosforu, magnezu, kwasu foliowego oraz witaminy
B5. Przykładowe zalety spożywania otrąb:
- Spowalniają wchłanianie cukrów z pożywienia
- Obniżają poziom cholesterolu, działają antymiażdżycowo
- Zawarty w nich błon nich wiąże toksyny, metale ciężkie, przyczyniając się do ich szybszego usuwania z organizmu
- Działają ochronnie na śluzówkę jelit
- Pęcznieją w żołądku, dają uczucie sytości
- Zapobiegają zaparciom
Uwaga! Zawarty w otrębach kwas fitynowy upośledza
wchłanianie Ca, Fe i Mg, więc jeśli spożywacie ich dużo pamiętajcie o wzbogaceniu
diety w te pierwiastki
Omlet to zawsze trafione rozwiązanie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :) http://takealittlebiteoffood.blogspot.com/
Przepisu nie polecam - otrąb jest zdecydowanie zbyt dużo w stosunku do jogurtu - 75g to ponad 2 szklanki! Po zmieszaniu składników wychodzi gęsta paćka nie przypominająca ani trochę ciasta omletowego. Nie dość, że omlet przywierał do patelni mimo smażenia na niskiej mocy, to przez tą ilość otrąb był tak kruchy, że nie dało się go bezproblemowo obrócić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń