sobota, 2 listopada 2013

Placuszki dyniowe z piekarnika



Na Halloween kupiłam dynię w celu wykonania lampiona, więc będę miała w kuchni tydzień dyniowy….część miąższu zamroziłam do wykorzystania później. Dzisiaj pomysł numer 1 czyli placuszki dyniowe z piekarnika ;)
 
Składniki  na 12 średniej wielkości placuszków
  • 300-350g dyni
  • Jajko (60g)
  • Duży banan ( 140g)
  • 1,5 szklanki mąki (150g)
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (150g)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki ksylitolu (20g)
  • granat ( według uznania)

Sos : pomarańcz, jogurt naturalny 2% (400g), łyżeczka miodu (5g)


Przygotowanie
Miąższ dyni pokroić w kostkę i ugotować ( na średnim ogniu około15 minut )
Banana pokroić w kostkę, wymieszać w misce z pozostałymi  składnikami.
Piec około 15 minut w temperaturze 170 °C
Polewa : pomarańczę posiekać, wymieszać z jogurtem i miodem
Placuszki polać sosem i udekorować granatem
                                    Smacznego ;)


Coś dla ciekawskich czyli dyniowa bomba karotenowa!
Dynia, nie dość, że niskokaloryczna, bo ma tylko 17 kcal/100g to w dodatku jest bardzo wartościowa. Dostarcza wapnia, potasu, cynku. Jest fenomenalnym źródłem β-karotenu !! Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Jej pestki są dodatkowo źródłem magnezu, cynku (dużo więcej niż w miąższu), witaminy E, folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na nasz układ krążenia.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie ;) I pochwal się, kto ci pomógł wydrążyć dynię? xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynię pomogła wydrążyć autorka Piekielnej Kuchni Anety wraz z koleżanką! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobione i zjedzone! polewa idealnie się komponuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na słodko i z piekarnika - idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam bardzo podobny przepis :) Dziękuje za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie placuszki z płatkami owsianymi robi się podobnie ;)

    OdpowiedzUsuń