Na Halloween
kupiłam dynię w celu wykonania lampiona, więc będę miała w kuchni tydzień dyniowy….część miąższu zamroziłam do wykorzystania
później. Dzisiaj pomysł numer 1 czyli placuszki dyniowe z piekarnika ;)
Składniki na 12 średniej wielkości placuszków
- 300-350g dyni
- Jajko (60g)
- Duży banan ( 140g)
- 1,5 szklanki mąki (150g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych (150g)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Płaska łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki ksylitolu (20g)
- granat ( według uznania)
Sos :
pomarańcz, jogurt naturalny 2% (400g), łyżeczka miodu (5g)
Przygotowanie
Miąższ dyni
pokroić w kostkę i ugotować ( na średnim ogniu około15 minut )
Banana
pokroić w kostkę, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
Piec około
15 minut w temperaturze 170 °C
Polewa :
pomarańczę posiekać, wymieszać z jogurtem i miodem
Placuszki
polać sosem i udekorować granatem
Smacznego ;)
Coś dla
ciekawskich czyli dyniowa bomba karotenowa!
Dynia, nie
dość, że niskokaloryczna, bo ma tylko 17 kcal/100g to w dodatku jest bardzo wartościowa.
Dostarcza wapnia, potasu, cynku. Jest fenomenalnym źródłem β-karotenu !! Dzięki
tym składnikom pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie. Jej pestki
są dodatkowo źródłem magnezu, cynku (dużo więcej niż w miąższu), witaminy E,
folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na
nasz układ krążenia.
Wyglądają świetnie ;) I pochwal się, kto ci pomógł wydrążyć dynię? xD
OdpowiedzUsuńDynię pomogła wydrążyć autorka Piekielnej Kuchni Anety wraz z koleżanką! :D
OdpowiedzUsuńzrobione i zjedzone! polewa idealnie się komponuje ;)
OdpowiedzUsuńna słodko i z piekarnika - idealne!
OdpowiedzUsuńWidziałam bardzo podobny przepis :) Dziękuje za przypomnienie
OdpowiedzUsuńWszystkie placuszki z płatkami owsianymi robi się podobnie ;)
OdpowiedzUsuń