Od jakiegoś czasu zaczęłam testować tropikalne owoce, dzisiaj w roli głównej persymona ;) Jest bardzo słodka, dlatego zdecydowałam się jej użyć jako słodziło do "owsianki", spisała się! ;)
Składniki na 1 porcję
- ½ persymony (100g)
- 20g płatków owsianych
- 100g ulubionego serka
- Kilka orzechów włoskich (15g)
Przygotowanie
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieją
Robimy warstwy : serek, płatki, owoce i orzechy
Smacznego! ;)
Coś dla ciekawskich czyli krótka notka o persymonie
źródło |
Persymona to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, występującego w strefie międzyzwrotnikowej. Jest dobrym źródłem witaminy A, β-karotenu, witaminy C oraz
błonnika. Dodatkowo zawiera antyoksydanty m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz kwasy - galusowy i p-kumarynowy.
Smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaki :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam persymony... Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie smakuje jak brzoskwinio-gruszka, wygląda jak pomidor a nazywana jest chińskim jabłkiem.....dziwny owoc ;P
OdpowiedzUsuń