środa, 27 listopada 2013

Persymona - śniadanie na słodko



Od jakiegoś czasu zaczęłam testować tropikalne owoce, dzisiaj w roli głównej persymona ;) Jest bardzo słodka, dlatego zdecydowałam się jej użyć jako słodziło do "owsianki", spisała się! ;)

 Składniki na 1 porcję
  • ½ persymony (100g) 
  •  20g płatków owsianych
  • 100g ulubionego serka
  • Kilka orzechów włoskich (15g)


Przygotowanie

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż napęcznieją

Robimy warstwy : serek, płatki, owoce i orzechy 
Smacznego! ;)


Coś dla ciekawskich czyli krótka notka o persymonie
źródło
Persymona to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, występującego w strefie międzyzwrotnikowej.  Jest dobrym źródłem witaminy A, β-karotenu, witaminy C oraz
błonnika. Dodatkowo zawiera antyoksydanty m.in. proantocyjanidyna, epikatechina oraz  kwasy - galusowy i p-kumarynowy.
 


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam persymony... Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie smakuje jak brzoskwinio-gruszka, wygląda jak pomidor a nazywana jest chińskim jabłkiem.....dziwny owoc ;P

    OdpowiedzUsuń