sobota, 8 marca 2014

Wegańskie mleko owsiane

Wiele razy widziałam różne przepisy na mleko owsiane i tym razem postanowiłam wypróbować. Nie ukrywam, że spodziewałam się czegoś więcej, ale nada się jako baza do koktajli zastępująca mleko dla alergików. Wyczuwalny posmak płatków owsianych. Ja je trochę posłodziłam miodem .
Na pewno nie każdemu zasmakuje z uwagi na bardzo specyficzny smak i konsystencję, ale może akurat ;)
Składniki
  • szklanka płatków owsianych
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki miodu 
Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Rano blendujemy wszystko i przecedzamy przez sitko. Pozostałe płatki można wykorzystać np. do owsianki. 
Smacznego ;)

1 komentarz:

  1. chętnie spróbuję :) owsianego jeszcze nie testowałam :)

    PS. Zapraszam na mały konkurs urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń