środa, 5 marca 2014

Suflet chlebowy z serem



Danie, które pozwoli Wam zużyć stare pieczywo, nie ujmując mu smaku. Nie należy
 ono  do szczególnie dietetycznych z uwagi na wykorzystanie przeze mnie jasne pieczywo (takie akurat miałam do zużycia), ale bułka grahamka też się nada ;)

Przepisy wynalazłam w kuchni Lidla.
PS. Nie otwierajcie pod żadnym pozorem piekarnika podczas pieczenia, bo suflet zapadnie się.  Nie jest łatwo uzyskać taki  ładny kształtny suflet, więc nie polecam przygotowywania go na imprezy, bo nigdy nie wiadomo czy wyjdzie….
 
Składniki na 2 sztuki

  •  2 jajka
  • 2 plasterki żółtego sera
  • mleko 2% 150ml
  • bułka/inne pieczywo 50g
  • szczypiorek (wg uznania)
  • nać pietruszki (wg uznania)
  • pieprz, chilli

Przygotowanie
Bagietkę lub bułkę kroimy w średnią kostkę, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy chilli, pieprz, posiekany szczypiorek i pietruszkę. Ser ścieramy na tarce i dokładamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski, białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek delikatnie dodajemy do pozostałych składników. Przekładamy do kokilek i pieczemy 45minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz