sobota, 1 marca 2014

Dietetyczna fritatta z łososiem wędzonym

Po tłustym czwartku warto pomyśleć o czymś lżejszym na obiad lub pożywne śniadanie. Po raz kolejny spotkałam się z Anetą z Piekielnej Kuchni Anety by ugotować coś smacznego ;) Proponuję fritattę, która jest bardzo prosta w wykonaniu i z pewnością w różnych wariacjach częściej będzie gościć na moim stole ;)
Składniki na 2 porcje
  • 100g łososia wędzonego
  • 3 jajka
  • 150g chudego twarogu
  • 1/2 cebuli
  • 250g brokułów
  • czerwona papryka
  • średnia cukinia
  • żółta papryczka chilli
  • pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Brokuły rozdzielamy na małe różyczki, łososia kroimy w paseczki, cukinię kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, a cebulę i papryczkę chilli siekamy. Mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami i wykładamy do silikonowej formy. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)

Coś dla ciekawskich
Brokuły są bogatym źródłem błonnika, przez co przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL). Są bogate w przeciwutleniacze m.in. witaminę C, beta-karoten, luteinę.
Łosoś zawiera wiele cennych składników odżywczych : białko, żelazo, selen, kreatynę i argininę. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawarta w nim arginina stymuluje działanie układu immunologicznego. Dodatkowo jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Śniadanie mistrzów

4 komentarze:

  1. Dziękuję ;) Jest o tyle fajna, że można w nią wrzucić praktycznie wszystko, co się lubi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna. U mnie też będzie częściej gościć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne danie...Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie https://www.facebook.com/579577018749023/photos/a.596613073712084.1073741828.579577018749023/725703577469699/?type=1&theater Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń