piątek, 28 marca 2014

sushi 6 składników - orientalnie na weekend

Większość składników na sushi jest dość droga lub trudno dostępna. To najbardziej
podstawowa wersja jaką udało mi się wymyślić, bo akurat miałam ochotę na sushi a składników brak...Zazwyczaj robię też z łososiem (wiem, to nie jest oryginalne sushi z surową rybą, ale w polskich warunkach jakoś nie przemawia to do mnie...), krewetkami i żółtą rzepą. Jako dodatki używam wasabi rozrobione w sosie sojowym ciemnym. Miłego weekendu ;)

Składniki na bardzo dużą porcję
  • 100g ryżu do sushi
  • 4 pałeczki krabowe (surimi)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 płaty nori
  • wasabi 
  • łyżka zaprawy do ryżu na bazie octu ryżowego
Przygotowanie
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( u mnie gotowanie 15minut + 10 minut studzenia), musi się kleić. Bierzemy nori i lekko zwilżamy wodą, nanosząc ją rękoma. Ryż równomiernie rozkładamy na nori, pozostawiając pusty pasek o szerokości około 1,5cm. Na palec wyciskamy troszkę wasabi i przejeżdżamy nim po ryżu, tworząc linię. Wzdłuż niej układamy surimi i pokrojonego w paseczki ogórka. Zwijamy i kroimy mokrym nożem na kawałki.
Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Są to MAKI, a nie sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a maki nie jest rodzajem sushi tak jak nigri?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się wydaje, że Maki to raczej rodzaj sushi.
    A sushi bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń