podstawowa wersja jaką udało mi się wymyślić, bo akurat miałam ochotę na sushi a składników brak...Zazwyczaj robię też z łososiem (wiem, to nie jest oryginalne sushi z surową rybą, ale w polskich warunkach jakoś nie przemawia to do mnie...), krewetkami i żółtą rzepą. Jako dodatki używam wasabi rozrobione w sosie sojowym ciemnym. Miłego weekendu ;)
Składniki na bardzo dużą porcję
- 100g ryżu do sushi
- 4 pałeczki krabowe (surimi)
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 płaty nori
- wasabi
- łyżka zaprawy do ryżu na bazie octu ryżowego
Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( u mnie gotowanie 15minut + 10 minut studzenia), musi się kleić. Bierzemy nori i lekko zwilżamy wodą, nanosząc ją rękoma. Ryż równomiernie rozkładamy na nori, pozostawiając pusty pasek o szerokości około 1,5cm. Na palec wyciskamy troszkę wasabi i przejeżdżamy nim po ryżu, tworząc linię. Wzdłuż niej układamy surimi i pokrojonego w paseczki ogórka. Zwijamy i kroimy mokrym nożem na kawałki.
Smacznego ;)
Są to MAKI, a nie sushi :)
OdpowiedzUsuńa maki nie jest rodzajem sushi tak jak nigri?
OdpowiedzUsuńMi się wydaje, że Maki to raczej rodzaj sushi.
OdpowiedzUsuńA sushi bardzo lubię :)