czwartek, 20 marca 2014

Dietetyczne bezglutenowe batony z amarantusem (bez cukru, bez tłuszczu!)

Przepis dla osób, którym spodobały się ciasteczka owsiane a nie mają piekarnika, dla tych,którzy jak ja siedzą jutro cały dzień na uczelni lub po prostu poszukują przepisów na zamienniki słodyczy ;)
Składniki na 2 batony
1 mały banan
20g amarantusa ekspandowanego (około 10 łyżek)
garść orzechów (15g)
2 łyżeczki żurawiny suszonej
cynamon, kardamon
Przygotowanie
Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy na talerzu batony i wstawiamy do mikrofali. Nastawiamy na 4 minuty na moc 360W, następnie na 2 min na 900W po minucie obracając na druga stronę ( żeby spod spodu też odparowała woda). Po ostygnięciu będą twardsze i bardziej zwarte, dlatego nie trzymajcie ich zbyt długo,jeśli wydaje Wam się, że jeszcze są nie gotowe. Zróbcie to dopiero, jeśli po ochłodzeniu będą zbyt miękkie.
Każda mikrofala jest inna, więc jeśli po ostudzeniu będą zbyt twarde, następnym razem zredukujcie czas.
Smacznego ;)


6 komentarzy:

  1. Super te batoniki, przepis bardzo ciekawy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No niech ja dorwe tego amarantusa :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż to za zdrowie , jak robione w mikrofalówce :((((((((

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie udowodniono negatywnego oddziaływania mikrofal na organizm. Równie dobrze można uznać każdy sposób obróbki termicznej bo np. dochodzi do utleniania kwasów tłuszczowych. Mikrofala skraca czas obróbki.... Jedno z wielu źródeł :
    http://diyhpl.us/~nmz787/biological%20radio%20research/Electromagnetic%20Radiation%20and%20Human%20Health__A%20Review%20of%20Sources%20and%20Effects__Fluor%20Corporation.pdf

    OdpowiedzUsuń
  5. a w piekarniku w ilu stopniach i jak długo można je piec?

    OdpowiedzUsuń
  6. nie piekłam ich w piekarniku, ale pewnie około 180 stopni 15-20min, ale nie próbowałam + mam bardzo stary piekarnik, więc też inaczej się w nim piecze

    OdpowiedzUsuń