niedziela, 2 marca 2014

Gruszka w czerwonym winie z owsianą kruszonką

Od dzisiaj ulubiony deser ;)

 Składniki na 1 porcję

  • 1 gruszka
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka cukru ciemnego
  • łyżeczka masła 
  • 4 łyżki otrębów owsianych/płatków owsianych błyskawicznych (50g)
  • 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamon
Przygotowanie
Gruszki kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka, zalewamy czerwonym winem. Dodajemy miód i przyprawy, gotujemy aż większość wina odparuje
Na patelni rozpuszczamy masło i cukier, dodajemy otręby owsiane i prażymy aż staną się chrupiące i trochę pozlepiają.
Całość układamy w kokilce.
Smacznego ;)




Lekkie desery bez piekarnika

1 komentarz: