czwartek, 6 lutego 2014

dietetyczne chipsy ziemniaczane


Dzisiaj temat rzeka... jak sprawić by chipsy ziemniaczane były zdrowsze? Przede wszystkim zrobić je samemu ;)  Próbowałam upiec je zupełnie bez tłuszczu ale niestety, nie były zjadliwe :P Może moja wina, może piekarnika, jednak blacha do pieczenia musi być minimalnie posmarowana oliwą. Plasterki nie mogą być zbyt cienkie i nie mogą na siebie nachodzić. Dodajemy ulubione przyprawy i pieczemy w 210°C przez 20 minut (jeśli macie termoobieg pewnie szybciej ). Przymierzam się teraz do wersji z kuchenki mikrofalowej, która bardzo mnie zaciekawiła ;)
A jakie są wasze sposoby na domowe chipsy ziemniaczane? Co robicie żeby były lepsze? :)

2 komentarze:

  1. Ja robiłam kiedyś w piekarniku i były bardzo dobre :) Aczkolwiek to może być rzeczywiście kwestia piekarnika. O robieniu ich w mikrofalówce jeszcze nie słyszałam, ale ciekawy koncept, jak sprawdzisz jakie wyszły, to daj znać :D A

    OdpowiedzUsuń
  2. No mi też dobre wyszły, ale ta oliwa...no ale nie da się bez! nawet te w mikrofali muszą być na talerzu minimalnie posmarowanym oliwą. No ale skoro na sporą porcję jest 5g tłuszczu to do przeżycia :P

    OdpowiedzUsuń