sobota, 15 lutego 2014

Tabbouleh - sałatka z Bliskiego Wschodu

Tabbouleh jest to sałatka na bazie kuskusu pochodząca z Bliskiego Wschodu. Spotkałam wiele jej odmian, a przedstawię Wam dzisiaj jej wersję podstawową. Najczęstszymi opcjonalnymi dodatkami w kuchni arabskiej są pomidory, czerwona papryka oraz czosnek.
Składniki na 2 porcje
  • 100g kaszy kuskus
  • 1 ogórek zielony
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki posiekanej mięty, szczypiorku i pietruszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. Cebulę drobno siekamy, ogórek kroimy w drobna kostkę. Dodajemy miętę, szczypiorek i pietruszkę. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy całość z łyżką oliwy i doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz