wtorek, 18 lutego 2014

Wegetariańska musaka zapiekana z fetą


Jakiś czas temu przeglądając blogi natrafiłam tutaj na wegetariańską musakę. Było to danie numer 1 na liście do wypróbowania przy najbliższej okazji. Spotkałam się z Anetą z Piekielnej Kuchni Anety i razem stworzyłyśmy to cudo ;) Nie jest aż tak dietetyczne jak bym chciała, ale warto ;)

PS. zdjęcia trochę nie wyszły przez parę, no ale zimnego nie będę jeść ;P

Składniki na 2 duże porcje
  • duży ziemniak
  • bakłażan
  • szklanka mrożonego szpinaku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (bezglutenowego dla osób z celiakią)
  • 100g sera feta
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • łyżka masła (15g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy : sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, bazylia (bezglutenowe dla osób z celiakią)
Przygotowanie
Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy aż puści wodę. Następnie odciskamy go i podsmażamy na minimalnej ilości oliwy.
Ziemniaka kroimy w plasterki (dość cienkie), podsmażamy.
Cebulę szatkujemy, podsmażamy. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusimy około 5 minut.
Szpinak rozmrażamy w rondelku, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ząbek czosnku.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko sojowe, cynamon, gałkę muszkatołową i zagęszczamy mąką.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : ziemniaki, 1/2 bakłażana, 1/2 sosu, sos pomidorowy, 1/2 bakłażana, 1/2 sosu, szpinak, pokruszony ser feta. Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz