Łosoś z piekarnika
Składniki
na przygotowanie łososia na 1 porcję:
- 1 porcja łososia 150g
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- chilli w proszku
- świeża bazylia
- oregano suszone
Łososia płuczemy pod bieżącą wodą i układamy na folii aluminiowej. W miseczce mieszamy pozostałe składniki poza masłem i nacieramy marynatą łososia. Na wierzchu kładziemy masło i gałązkę bazylii. Składamy folię, następnie robimy nakłucie na górze, by był wylot powietrza. Pieczemy w 180C przez ok 40 minut.
Ja podałam go na konfiturze z czerwonej cebuli (wiem wiem, mało dietetyczne) i rukoli
Prosto, smacznie i dietetycznie:) Mnie dodatkowo ta konfitura z czerwonej cebuli zaintrygowała, choćby i mało dietetyczna była...
OdpowiedzUsuńBardzo polecam zrobić taką konfiturę, koniecznie tradycyjnie czyli z czerwonym winem :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSamo danie prezentuje się bardzo ładnie i muszę przyznać, że ja również uwielbiam takie smaki. Mogę również każdemu polecić przyrządzenie łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-boczniakami-plastrami-lososia-mowi-orzechami-laskowymi-nacia-pietruszki-i-miodem/ gdyż takie połączenie jest idealne.
OdpowiedzUsuń