środa, 5 października 2016

Łosoś z piekarnika w ziołach - przepis idealny

Ryba smaczna, wartościowa, łatwa w przyrządzeniu, niestety również dość droga. Sprawdzałam przepis na pstrągu łososiowym - doskonale pasuje. Odkryłam ostatnio świetne połączenie łososia z konfiturą cebulową, zawiera cukier ale na jakiś większy obiad z rodziną czemu nie :)

Łosoś z piekarnika

Składniki na przygotowanie łososia na 1 porcję:
  • 1 porcja łososia 150g
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • chilli w proszku
  • świeża bazylia
  • oregano suszone
Łososia płuczemy pod bieżącą wodą i układamy na folii aluminiowej. W miseczce mieszamy pozostałe składniki poza masłem i nacieramy marynatą łososia. Na wierzchu kładziemy masło i gałązkę bazylii. Składamy folię, następnie robimy nakłucie na górze, by był wylot powietrza. Pieczemy w 180C przez ok 40 minut. 

Ja podałam go na konfiturze z czerwonej cebuli (wiem wiem, mało dietetyczne) i rukoli

2 komentarze:

  1. Prosto, smacznie i dietetycznie:) Mnie dodatkowo ta konfitura z czerwonej cebuli zaintrygowała, choćby i mało dietetyczna była...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam zrobić taką konfiturę, koniecznie tradycyjnie czyli z czerwonym winem :)

      Usuń