sobota, 8 października 2016

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru


Ostatnio wymyśliłam 3 przepisy na zdrowsze ciasteczka owsiane niż te ze sklepu. Dzisiaj przepis taki pół fit” – wersja bardziej ciastkowa jak to określili próbujący :) Wkrótce przepisy na 100% fit ciastka – bez tłuszczu, bez cukru, bez glutenu!

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki na ok. 25 sztuk w zależności od nadanej wielkości

  • 140g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 90g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła (1 g tłuszczu/sztukę, nadal w miarę niedużo)
  • 50g ksylitolu
  • 1 banan
  • wanilia – ziarenka z 1 laski lub ½ łyżeczki ekstraktu
  • 90g suszonej żurawiny
  • opcjonalnie – czekolada do posmarowania spodu

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać mąkę sól, proszek do pieczenia i płatki. W drugim naczyniu zmiksować masło z cukrem, banana, jajko, wanilię. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Wmieszać żurawinę. Formować łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i formować na blasze w sporych odstępach. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Jeśli chcecie zrobić czekoladowy spód, poczekajcie aż ciastka ostygną, trzeba rozpuścić czekoladę (np. w mikrofali ) i posmarować spody, odkładając ciastka na talerze czekoladą do góry, po czym wstawić do lodówki aż czekolada zastygnie. Smacznego 😉

Piecz - tak od podstaw

1 komentarz:

  1. Kocham takie ciasteczka. :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń