piątek, 21 października 2016

Estremalnie zdrowy bezglutenowy chleb gryczany z siemieniem lnianym i bakaliami


:) Chleb jest typowo ziarnisty, raczej zwarty, sycący. Mój ulubiony! Jeżeli chodzi o wielkość - z podwójnej porcji wychodzą mi 3 keksówki średniej wielkości. Używam silikonowych, by było łatwo wyjąć. Zafunduj sobie zdrowie na talerzu:
- siemię lniane jest źródłem omega-3 i błonnika
- mąka gryczana jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik i wiele składników mineralnych
- żurawina - korzystnie wpływa na drogi moczowe
- morele - źródło wapnia, żelaza i beta-karotenu
- migdały - spora dawka magnezu, wit. PP oraz z grupy B
magnezu, witaminy E, PP i z grupy B

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-bakalii-rodzynki-figi-daktyle-suszone-sliwki-morele-_34990.html
magnezu, witaminy E, PP i z grupy B

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-bakalii-rodzynki-figi-daktyle-suszone-sliwki-morele-_34990.html


Składniki na 2 małe keksówki lub 1 dużą
  • 400g mąki gryczanej
  • 100g bezglutenowego mixu ( kiedyś robiłam z 500g gryczanej i też daje radę, ale trochę bardziej się rozpada)
  • 100g bezglutenowych płatków owsianych
  • 100g siemienia lnianego
  • 50g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • garść płatków migdałowych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka soli
  • letnia woda przegotowana: 700-800ml
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Jeśli jest zwarta, taka do ugniatania, dolać wody. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez ok. 50 minut. Sprawdźcie przy pierwszym pieczeniu jaki czas będzie najlepszy z użyciem waszego piekarnika - powinien być lekko zrumieniony, skórka twarda, w środku dopieczony, ale nie wysuszony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz