środa, 18 grudnia 2013

Wegeburgery z czerwoną soczewicą

Ostatnio przechodząc obok stoiska z ekologiczną żywnością  wpadłam na nowy pomysł na wegeburgery...w roli głównej - soczewica! ;)

Składniki na 6 kotlecików
  • 60g czerwonej soczewicy
  • 60g kaszy jaglanej
  • jajko
  • ½ buraka (100g)
  • Marchew (120g)
  • Sos sojowy ciemny – 4 krople
  • Pieprz, zioła


    Przygotowanie

    • Soczewicę i kaszę ugotować
    • Dodaj starte warzywa i jajko, doprawić
    • Smażyć bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości oliwy
    Coś dla ciekawskich….dlaczego soczewica?
      Jest bardzo sycąca i zdrowa! Zawiera aż 25,4g białka/100g suchych nasion. Jest doskonałym źródłem potasu, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Nadaje się do kotletów, sałatek i wielu innych dań. Koniecznie wpiszcie ją w swoje menu! ;)

    2 komentarze: