Ostatnio w Green way’u jadłam korzenne tofu z dynią i tak mi
zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać zapasy dyni ;) Idealny na śniadanie ;)
PS. zdjęcie niezbyt zachęcające, uwierzcie na słowo, że warto wypróbować! ;)
PS. zdjęcie niezbyt zachęcające, uwierzcie na słowo, że warto wypróbować! ;)
Składniki na 1 porcję
- 2 jajka
- 250 startej dyni
- Łyżeczka miodu
- Łyżeczka ksylitolu
- Jogurt naturalny 2% (150g)
- Cynamon, imbir, kardamon
Przygotowanie
Dynię doprawiamy, dusimy bez tłuszczu. Następnie dodajemy
miód, ksylitol i 2 łyżeczki jogurtu.
Białka oddzielamy od żółtek.
Z białek ubijamy pianę mikserem. Żółtka i ubite białko dodajemy do dyni.
Smażymy bez tłuszczu po obu stronach, aż się lekko zrumieni.
Ja zjadłam z jogurtem naturalnym, ale można podawać sam lub
z ulubionymi dodatkami ;)
Coś dla
ciekawskich czyli dyniowa bomba karotenowa!
Dynia, nie
dość, że niskokaloryczna, bo ma tylko 17 kcal/100g to w dodatku jest bardzo
wartościowa. Dostarcza wapnia, potasu, cynku. Jest fenomenalnym źródłem
β-katorenu !! Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i
paznokcie. Jej pestki są dodatkowo źródłem magnezu, cynku (dużo więcej niż w
miąższu), witaminy E, folianów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które
pozytywnie oddziałują na nasz układ krążenia.
takie śniadania lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuń