Zaczęłam zabawę z książką kucharską Lidla „Pascal kontra Okrasa”.
Trochę zmieniłam przepis i powstał ten oto obiadek,który gorąco polecam
miłośnikom łososia! ;) Sugerowany czas przyrządzania to 40 minut, mi zajęło to
około 60.
Składniki na 4 porcje
- 2 czerwone papryki
- 150g pomidorów pelati
- 150g wędzonego łososia
- 250g makaronu pełnoziarnistego
- 300g śmietany 12%
- Łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz, sól, chilli
- Łyżka kaparów
- Cebula
- Czosnek (2 ząbki)
- Pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 220 i pieczemy paprykę na papierze
do pieczenia przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy z niej skórkę i kroimy
w kostkę.
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron, lekko solimy i
gotujemy al dente
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę
rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę i czosnek. Następnie dodajemy
pokrojone pomidory pelati. Dusimy aż do znacznego odparowania wody i dodajemy
śmietanę. Doprawiamy pieprzem, chilli, dodajemy kapary.
Łososia kroimy w paseczki i dodajemy do sosu.
Ugotowany makaron dokładamy na patelnię i całość mieszamy.
Po nałożeniu na talerze, centralnie układamy pokrojoną
paprykę i ozdabiamy pietruszką.
Smacznego! ;)
Coś dla
ciekawskich, czyli krótka notka o nienasyconych kwasach tłuszczowych ;)
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo
istotnym elementem zbilansowanej diety. Mają one właściwości
przeciwutleniające, czyli chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Obniżają
również poziom LDL ( „ zły cholesterol”), zmniejszają ryzyko miażdżycy i
zapobiegają zakrzepom krwi.
Gdzie ich szukać? Najwięcej tych
kwasów znajdziemy w takich produktach jak oliwa z oliwek oraz inne oleje
roślinne (poza palmowym i kokosowym), pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie,
migdały oraz tłuste ryby morskie.
ładnie wygląda i tak pewnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńZamiast śmietany można użyć serka mascarpone :) Zmieni się co prawda kaloryczność ale lepiej smakuje . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwiadomo, jak to mawiają "tłuszcz daje smak" ;) Ale tyle nasyconych tłuszczów to u mnie nie do przejścia ;P
OdpowiedzUsuń