niedziela, 22 grudnia 2013

Makaron w kremowym sosie z łososia wędzonego



Zaczęłam zabawę z książką kucharską Lidla „Pascal kontra Okrasa”. Trochę zmieniłam przepis i powstał ten oto obiadek,który gorąco polecam miłośnikom łososia! ;) Sugerowany czas przyrządzania to 40 minut, mi zajęło to około 60.
Składniki na 4 porcje

  • 2 czerwone papryki
  • 150g pomidorów pelati
  • 150g wędzonego łososia
  • 250g makaronu pełnoziarnistego
  • 300g śmietany 12%
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz, sól, chilli
  • Łyżka kaparów
  • Cebula
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Pietruszka do dekoracji

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 220 i pieczemy paprykę na papierze do pieczenia przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w kostkę.
W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron, lekko solimy i gotujemy al dente
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pomidory pelati. Dusimy aż do znacznego odparowania wody i dodajemy śmietanę. Doprawiamy pieprzem, chilli,  dodajemy kapary.
Łososia kroimy w paseczki i dodajemy do sosu.
Ugotowany makaron dokładamy na patelnię i całość mieszamy.
Po nałożeniu na talerze, centralnie układamy pokrojoną paprykę i ozdabiamy pietruszką.
Smacznego! ;)



 

Coś dla ciekawskich, czyli krótka notka o nienasyconych kwasach tłuszczowych ;)
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo istotnym elementem zbilansowanej diety. Mają one właściwości przeciwutleniające, czyli chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Obniżają również poziom LDL ( „ zły cholesterol”), zmniejszają ryzyko miażdżycy i zapobiegają zakrzepom krwi.
Gdzie ich szukać? Najwięcej tych kwasów znajdziemy w takich produktach jak oliwa z oliwek oraz inne oleje roślinne (poza palmowym i kokosowym), pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie, migdały oraz tłuste ryby morskie.

3 komentarze:

  1. ładnie wygląda i tak pewnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast śmietany można użyć serka mascarpone :) Zmieni się co prawda kaloryczność ale lepiej smakuje . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiadomo, jak to mawiają "tłuszcz daje smak" ;) Ale tyle nasyconych tłuszczów to u mnie nie do przejścia ;P

    OdpowiedzUsuń