W piątek i
wczoraj dopadło mnie imieninowe gotowanie….cały dzień w kuchni….powstało wiele
pysznych przystawek i dań, w tym ta rolada szpinakowa. Goście byli zachwyceni
;)
Przepis
znalazłam tutaj
Składniki na około 25 kawałków
- Łosoś wędzony (ok. 220g)
- 2 almette z bazylią
- 450g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu
- Łyżeczka masła (5g)
- Pieprz, czosnek
Przygotowanie
- Szpinak rozmrozić, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło, doprawić, dodać jogurt i dusić aż woda znacznie odparuje (mi zajęło to około 6 minut)
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę
- Ostudzony szpinak wymieszać z żółtkami i piana z białek (ostrożnie)
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę szpinakową (w miarę cienko, ja pokryłam całą blachę)
- Piec około 20 minut w 180 ºC
- Ostudzony placek posmarować almette i wyłożyć łososiem, zrolować
- Przed podaniem rolada powinna poleżeć kilka godzin w lodówce, pokroić
Smacznego ;)
Coś dla ciekawskich czyli łosoś w roli głównej
Nie tylko idealnie nadaje się do wielu dań i przystawek, ale również mało kto go nie lubi (sylwester tuż tuż! :P) ;) Zawiera dużo cennych składników : białko, selen, jod, żelazo, kreatynę i argininę. Arginina jest uznawana za związek immunomodulujący, czyli podnoszący naszą odporność, tak samo jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Kwasy te, dodatkowo korzystnie wpływają na profil lipidowy i spożywane w odpowiednich proporcjach chronią przed chorobami układu krążenia. Wiadomo, że wędzony łosoś zawiera więcej soli niż świeży, ale wtedy nie solimy potrawy i wychodzimy na 0 ;)
Uwielbiam takie roladki.
OdpowiedzUsuńAle świetny blog, z pewnością będę zaglądała częściej po porady :)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńrany, łosoś i szpinak to najlepsze, co może być. Uwielbiam i mogłabym jeść cały czas!
OdpowiedzUsuńja tak samo ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak, uwielbiam łososia, więc chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpolecam ;) ja na pewno je powtórzę na Święta ;)
OdpowiedzUsuńa chętnie! ;)
OdpowiedzUsuń