wtorek, 10 grudnia 2013

Pierogi gryczane ze szpinakiem z piekarnika

"To najbrzydsze pierogi jakie widziałam" usłyszałam po wyjęciu z piekarnika....no cóż :P Zapomniałam ponakłuwać ciasta i popękały, ale nie ujęło im to smaku ;) Następnym razem zrobię ładne! Mam wytłumaczenie - pierwszy raz sama robiłam pierogi od początku do końca;P Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, który powstał sporadycznie, gdyż wszystkie składniki dawałam "na oko" i wrzucałam to, co wydawało mi się pierogowe ;P Będę starała się udoskonalić ciasto na takie pierogi, może pomożecie? :) 
PS. specjalnie zrobiłam ogroooomne pierogi, także nie zrażajcie się wartością kaloryczną, bo mój jeden pieróg to 2-3 normalne ;)
Składniki na 11 pierogów XXL
Ciasto
100g mąki pszennej      
150g mąki gryczanej
3 łyżki masła
1-2 jajka
proszek do pieczenia
szczypta soli

Farsz
400g mrożonego szpinaku
250g serka np. ricotta
3 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie
Ciasto : zagniatamy dodając roztopione masło, rozwałkowujemy
Farsz : Szpinak rozmrażamy, wrzucamy na patelnię i dusimy z przyprawami i czosnkiem. Po przestudzeniu dodajemy serek.
Lepimyyyy ;)

3 komentarze:

  1. Oj tam, Oj tam. Ważne, że były dobre :) Wygląd się nie liczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz co zrobić by ciasto było bardziej chrupkie takie bez smarowania masłem? :P

    OdpowiedzUsuń