piątek, 30 września 2016

Rozgrzewająca zupa dyniowa



Niestety nadchodzi jesień..zimno, pada, wieje, chmury?! Ale! Jest dynia! Zupa smakowała
wszystkim próbującym, także szczerze mogę polecić :)
Składniki na 6-8 porcji (średniej wielkości garnek)
- 2 średnie dynie Hokkaido (po obraniu i wydrążeniu zostało mi 1400g)
- 400g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2-3 szklanki bulionu w zależności od pożądanej konsystencji
- 100g śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. To samo zrobić z ziemniakami. W większym garnku rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać warzywa i przyprawy. Smażyć około 6 minut co jakiś czas mieszając. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut. Dodać śmietanę i dokładnie zblendować. Najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie jadła zupy dyniowej na słono, ale chyba najwyższa pora spróbować :) twoja wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję <3 próbuj próbuj dietetyczna :D

    OdpowiedzUsuń