wtorek, 29 października 2013

Pasta z tuńczyka - urozmaicenie kanapek



Jeżeli znudziły się Wam typowe kanapki typu ser + szynka + pomidor, zapraszam do wypróbowania pasty z tuńczyka ;)
Zastanawiałam się czy składniki jedynie rozdrobnić widelcem czy zblendować…. Po wstępnej ocenie wizualnej i smakowej, polecam tą drugą opcję ;)
Pasta ta idealnie pasuje do opieczonego chleba (ja włożyłam do tostera, ale można też na suchej patelni).


 

Składniki  na 8 porcji
  • Tuńczyk z puszki (w wodzie) 130g
  • 2 średnie jajka, ugotowane (120g)
  • ½ pieczonej papryki (120g) - opcjonalnie
  • 2 średnie ogórki kiszone (100g)
  • 2 łyżki ketchupu (30g)
  • Zioła prowansalskie, pieprz


                Przygotowanie
Wszystkie składniki posiekać, a następnie zblendować.
Podawać z ciemnym pieczywem                        


Smacznego! ;)

Coś dla ciekawskich czyli zdrowotne właściwości jajek….

Białko zawarte w  jaju kurzym ma najlepszy skład aminokwasowy (ovo albumina)!  Jajko jest dobrym źródłem żelaza hemowego (najlepiej przyswajalne) oraz stanowi skarbnicę witamin        ( szczególnie D, E,B2 B12, kwasu foliowego) i minerałów (wapń, magnez, cynk, żelazo). 

Nakarm Cukrzyka Jesienią

4 komentarze:

  1. ketchupu firmy Werder, bez cukru i konserwantów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ZARAZ IDĘ DO KUCHNI NO I DO ROBOTY TRZEBA SPRÓBOWAĆ TAK SMACZNIE WYGLĄDA DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń