sobota, 26 października 2013

Papryka faszerowana - szpinak, jagła, mozzarella

Jeden z moich ulubionych przepisów na warzywa faszerowane! Łatwy do wykonania, jedyne co można w nim popsuć to przypalić paprykę od spodu ( ale wtedy zdejmujemy skórkę i nie mówimy domownikom :)). Polecam ! ;)


Składniki na 6 porcji :

  • 6 dużych papryk
  • 150g kaszy jaglanej
  • 400g mrożonego szpinaku
  • Suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 125g mozzarelli
  • Pieprz, sól, bazylia
Sos :

  • Jogurt naturalny 2% (150g)
  •  Łyżeczka musztardy delikatesowej
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka śmietany 12%
 
Przygotowanie : 
  1.  Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odstawiamy
  2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy do momentu odparowania wody i przyprawiamy
  3. Mozarellę ścieramy na tarce.
  4. W dużej misce mieszamy szpinak, suszone pomidory, mozarellę, jajka i kaszę
  5. Wypełniamy oczyszczone papryki farszem i pieczemy w 200 °C przez 30-40 minut


Coś dla ciekawskich czyli dlaczego kasza jaglana jest taka zdrowa....
Kasza jaglana (inaczej jagła) jest doskonałym źródłem potasu, witaminy B1,  witaminy B6 oraz niacyny. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Dodatkowo, jest produktem bezglutenowym, a więc może być wartościowym produktem dla osób z celiakią i chorobą trzewną.

Nakarm Cukrzyka Jesienią












3 komentarze:

  1. Muszę je w końcu zrobić, bo mi smaka narobiłaś:D

    OdpowiedzUsuń
  2. ;)) po upieczeniu lepiej obrać je ze skórki- wtedy lepiej smakują : P

    OdpowiedzUsuń