Składniki na 6 porcji :
- 6 dużych papryk
- 150g kaszy jaglanej
- 400g mrożonego szpinaku
- Suszone pomidory (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 125g mozzarelli
- Pieprz, sól, bazylia
Sos :
- Jogurt naturalny 2% (150g)
- Łyżeczka musztardy delikatesowej
- Łyżeczka miodu
- Łyżka śmietany 12%
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, odstawiamy
- Szpinak rozmrażamy, gotujemy do momentu odparowania wody i przyprawiamy
- Mozarellę ścieramy na tarce.
- W dużej misce mieszamy szpinak, suszone pomidory, mozarellę, jajka i kaszę
- Wypełniamy oczyszczone papryki farszem i pieczemy w 200 °C przez 30-40 minut
Coś dla ciekawskich czyli dlaczego kasza jaglana jest taka zdrowa....
Kasza jaglana (inaczej jagła) jest doskonałym źródłem potasu, witaminy B1, witaminy B6 oraz niacyny. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza. Dodatkowo, jest produktem bezglutenowym, a więc może być wartościowym produktem dla osób z celiakią i chorobą trzewną.
Wszystkim smakowało, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić, bo mi smaka narobiłaś:D
OdpowiedzUsuń;)) po upieczeniu lepiej obrać je ze skórki- wtedy lepiej smakują : P
OdpowiedzUsuń