niedziela, 21 grudnia 2014

Wegańskie bezglutenowe burgery buraczano-jaglane

Dla wszystkich wege fanów buraków ;)


Składniki na 9 sztuk

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej (140g)
  • 2 średnie buraki (450g)
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oregano, nasion czarnuszki, pietruszki suszonej, soli
  • ½ łyżeczki chilli, słodkiej papryki, czosnku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy 15 min. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy i odlewamy sok. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotlety. Pieczemy około 50 minut w 180stopniach, po połowie pieczenia przewracając na drugą stronę.

Porady:

Buraki, z racji tego, że bardzo barwią obierałam, tarłam oraz formowałam kotlety w lateksowych rękawiczkach

Formujcie kotlety kiedy kasza jest jeszcze ciepła, wtedy masa jest bardziej klejąca


1 komentarz: