poniedziałek, 22 grudnia 2014

Wegetariański pasztet z soczewicy z żurawiną

Jeżeli nie wiecie jeszcze co postawić na świątecznym stole, gorąco polecam spróbować tego wegepasztetu!Pomysł wzięłam z tego bloga

Składniki na 1 keksówkę (14 plastrów)
  • 170g zielonej soczewicy
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100g suszonej żurawiny (2 garści)
  • 2 cebule: biała i czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Zieloną soczewicę moczymy przez min. 30 minut a następnie gotujemy około 30 minut
Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem soli ok. 15 minut
Cebulę siekamy i smażymy na oleju z dodatkiem zielna angielskiego, goździków i liści laurowych (później przyprawy wyjmujemy i wyrzucamy)
Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do keksówki i pieczemy 50-60minut w 180 stopniach. 
Smacznego ;)

 

1 komentarz: