czwartek, 24 kwietnia 2014

Quinoa - komosa ryżowa

Studia zbliżają się ku końcowi...urwanie głowy!! zupełnie nie mam czasu na zabawę w fotografa....ostatnio pierwszy raz spróbowałam komosę ryżową i bardzo przypadła mi do gustu. Może i Wy wypróbujecie? :) 
U mnie w towarzystwie marchewkowego pesto (link tutaj). Samo zdrowie !
Quinoa jest źródłem białka i błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B (B1 i B2). Oprócz wymienionych elementów komosa zawiera również żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor.
Wartość odżywcza w 100g produktu : 
Wartość energetyczna 1453kJ (340kcal)
Białko 14,0 g
Tłuszcz  6,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
Węglowodany  68,4g
w tym cukry 0,1g
Błonnik pokarmowy 5,0 g
Sód  0,003 g
Tiamina(wit.B1)  0,40mg (36%)*
Ryboflawina(wit.B2) 0,30mg (91%)*
Kwas foliowy 183 μg (91%)*
Fosfor 457mg (65%)*
Żelazo 10mg (71%)*
Magnez 204mg (54%)*
Potas 1040mg (52%)*
Cynk 7,4mg (34%)*
Miedź 0,6mg (78%)*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz