piątek, 11 kwietnia 2014

Marchewkowe dietetyczne pesto

Kolejny sposób na wykorzystanie blendera ;) Jeśli poszukujecie czegoś nowego na kanapkę lub jako dodatek do kasz, polecam ;)
Składniki 
3 marchewki
6-8 kawałków suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy
łyżeczka czerwonej pasty curry
Przygotowanie
Blendujemy wszystkie składniki ;) 



Coś dla ciekawskich, czyli krótka notka o nienasyconych kwasach tłuszczowych ;)
Nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo istotnym elementem zbilansowanej diety. Mają one właściwości przeciwutleniające, czyli chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Obniżają również poziom LDL ( „ zły cholesterol”), zmniejszają ryzyko miażdżycy i zapobiegają zakrzepom krwi.
Gdzie ich szukać? Najwięcej tych kwasów znajdziemy w takich produktach jak oliwa z oliwek oraz inne oleje roślinne (poza palmowym i kokosowym), pestki słonecznika, dyni, orzechy włoskie, migdały oraz tłuste ryby morskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz