poniedziałek, 16 września 2013

Pstrąg na kolorowo



Idealny posiłek dla osób będących na diecie 1500kcal! Ma niski indeks glikemiczny i jedynie 270 kcal w porcji. Dodatkowo zawiera znaczne ilości witaminy C i pełnowartościowego białka.

Składniki na 4 porcje
4 kawałki pstrąga (lub filety)
Papryka żółta, zielona i czerwona
Pomidor
Marynata : oliwa (4 łyżeczki), czosnek,
 zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili


Przygotowanie :
  1. pstrąga natrzeć składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Paprykę pokroić w paseczki i dusić na patelni aż będzie miękka.
  3. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w plasterki i poukładać na rybie.
  4. Nałożyć paprykę na filety i zawinąć folię
  5. Piec około 25 minut w 190°C


Coś dla ciekawskich czyli paprykowa bomba witaminowa

Papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C – antyoksydantu wpływającego na odporność naszego organizmu. Warzywo to zawiera bardzo dużo beta-karotenu, który również pełni funkcje antyoksydacyjne i immunologiczne. Jest źródłem kwasu foliowego.
Dostarcza składników mineralnych takich jak miedź, żelazo, potas, magnez.

1 komentarz: