Idealny posiłek dla osób będących na diecie 1500kcal! Ma
niski indeks glikemiczny i jedynie 270 kcal w porcji. Dodatkowo zawiera znaczne
ilości witaminy C i pełnowartościowego białka.
4 kawałki pstrąga (lub filety)
Papryka żółta, zielona i czerwona
Pomidor
Marynata : oliwa (4 łyżeczki), czosnek,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz, chili
Przygotowanie :
- pstrąga natrzeć składnikami marynaty i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Paprykę pokroić w paseczki i dusić na patelni aż będzie miękka.
- Pomidora obrać ze skórki, pokroić w plasterki i poukładać na rybie.
- Nałożyć paprykę na filety i zawinąć folię
- Piec około 25 minut w 190°C
Coś dla ciekawskich czyli paprykowa bomba witaminowa
Papryka jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C –
antyoksydantu wpływającego na odporność naszego organizmu. Warzywo to zawiera
bardzo dużo beta-karotenu, który również pełni funkcje antyoksydacyjne i
immunologiczne. Jest źródłem kwasu foliowego.
Dostarcza składników mineralnych takich jak miedź, żelazo,
potas, magnez.
super, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuń