środa, 18 lutego 2015

Bezglutenowa tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

Idealny zamiennik dla kalorycznego spodu z ciasta francuskiego, nie tylko dla miłośników kaszy jaglanej ;) Danie może nie jakieś wybitnie dietetyczne (z uwagi na śmietanę) ale od czasu do czasu ;)
PS. sorry za tragiczne zdjęcie, ale zjedli mi wszystko zanim zdążyłam zrobić ;< I takie wybrzuszenie się zrobiło, ale znika po przekrojeniu ;p chyba trzeba nakłuć w trakcie pieczenia. Zrobię kolejny raz to podmienię fotki ;P

Składniki na 6 porcji:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 350g świeżego szpinaku
  • 350ml śmietany 12% lub jogurtu typu greckiego
  • 120g sera feta
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie
Cebulę siekamy i smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek. Po ok 3 min dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i trzymamy na patelni jeszcze około 2-3min
Ugotowaną kaszę jaglaną lekko przestudzić, wmieszać do niej 2 jajka, cebulę z czosnkiem, popieprzyć i dokładnie wymieszać
Masą wyłożyć formę do tarty ( u mnie silikonowa więc nic nie przywiera, teflonowe mogą wymagać nasmarowania) i piec około 10 minut w 200 stopniach
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Partiami dodajemy umyty szpinak by zmiękł.
W misce mieszamy 4 jajka, śmietanę, pokruszoną fetę, szpinak i doprawiamy pieprzem. Wylewamy na spód tarty i pieczemy kolejne 30 minut.
Smacznego! ;)

4 komentarze:

  1. super tarta, myślę, że byłaby fajną propozycją na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy taki spód się nie rozpada? szukam przepisu na tarciano-jaglany spód bez masła czy parmezanu i trafiłam na Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi się nic nie rozpadało ;)

    OdpowiedzUsuń