poniedziałek, 13 stycznia 2014

Bezglutenowe naleśniki orzechowe

Ostatnio często u mnie goszczą posiłki bezglutenowe - z czystej ciekawości ;) Chcę zanalizować jakie
problemy przy gotowaniu mogą napotykać osoby chore na celiakię, by móc konstruktywnie im doradzać podczas wizyt ;) Na pewno problemem jest mniejsza elastyczność wszelkiego rodzaju ciast, gdyż gluten jest białkiem odpowiedzialnym m.in za strukturę wyrobów. Dzisiaj proponuję bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z dodatkiem orzechów laskowych ;)
PS. mi z porcji ciasta wyszły 4 grube naleśniki ( bo takie lubię ;) ) ale wszystko zależy jak płynne ciasto zrobicie, jak cienkie naleśniki i oczywiście - jaką macie wielkość patelni ;)

Składniki na 4 naleśniki
 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
pół kubka mąki ryżowej (około 100g)
3/4 kubka mleka
1/2 jajka
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
łyżeczka oliwy z oliwek 

Przygotowanie 
Jajko wbijamy do średniej miski i dodajemy mleko. Następnie wsypujemy orzechy, cukier i sól. Mieszamy. Miksując, dodajemy stopniowo przesianą mąkę aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smażymy na minimalnej ilości oliwy (ja użyłam płaskiej łyżeczki na 4 naleśniki) lub bez tłuszczu na patelni ceramicznej.
Można jeść je same, ale najlepiej smakują z produktami mlecznymi takimi jak twarożki czy jogurty
Smacznego ;)


Coś dla ciekawskich czyli dozwolone produkty zbożowe na diecie bezglutenowej 
Nie zawierają glutenu : ryż, kukurydza, soja, gryka, proso, teff, amarantus, quinoa, tapioka sorgo. Mąki, kasze i płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, gryczana), mąki pieczywa i makarony oznaczone jako bezglutenowe
Mogą zawierać gluten : płatki kukurydziane (ze względu na obecność słodu jęczmiennego), mąka gryczana czy ryżowa nie oznaczona jako bezglutenowa, mimo iż naturalnie go nie zawiera, może być nim zanieczyszczona. Produkty sojowe przetworzone.
Zawierają gluten : pszenica i jej odmiany (orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies (debata nam owsem ciągle trwa, ale w Polsce jest zanieczyszczony glutenem), kuskus, wszystkie makarony, kasze, mąki z w/w zbóż, słód jęczmienny



Przepis dodaję do akcji :
Orzech
Naleśniki w każdej postaci

3 komentarze: