sobota, 25 stycznia 2014

sernik na zimno wersja lihgt

Najprostszy na świecie do wykonania sernik, mój ulubiony. Bez dodatku tłuszczu i cukru (ale serek danio jest słodzony, galaretka - zależy jaką kto kupi). Nic dodać nic ująć ;)


Składniki

  • 8 serków Danio (albo podobnych) waniliowych
  • 1 opakowanie żelatyny(25g)
  • 2xGalaretka truskawkowa
  • Brzoskwinie w puszce (550g)
  • Skórka pomarańczowa (*opcjonalnie)

Przygotowanie
Rozpuszczamy żelatynę w ½ szklanki wody, dodajemy do serków, miksujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową* i mieszamy. Całość wlewamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na około 6h do zastygnięcia.
Następnie na wierzchu układamy brzoskwinie odsączone z soku.
Galaretkę przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu, z jedną różnicą – redukujemy ilość wody o połowę. Zostawiamy do ostygnięcia aż zacznie się zsiadać. Wylewamy galaretkę do formy tak, by przykryła brzoskwinie.
Przykrywamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin by galaretka zastygła.
Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. Lubię takie serniki :) Chociaż chyba bardziej smakuje mi klasyczna wersja - pieczona :) Może uda ci się zrobić jego dietetyczną wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. spoko, pracuję nad tym :D chociaż będzie ciężko, bo w pieczonym to jak się da malutko tłuszczu to się rozsypie wszystko....ale coś wymyślę :P

    OdpowiedzUsuń