PS. nie ważne jaki przepis, mikrofala i tak nie dorówna piekarnikowi... wychodzą z niego bardziej kształtne i nie ukrywajmy, lepsze w smaku, także jeśli macie trochę czasu, pieczcie 20-25minut w 180-200 stopniach ;)
Składniki na 2 porcje
- 1/2 papryki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki białego sera
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
Bierzemy w miski. Do jednej wsypujemy składniki suche (poza pestkami), do drugiej mokre i mieszamy. Łączymy zawartość obu misek i przekładamy do kokilek. Posypujemy pestkami dyni (nie za dużo, bo środek się zapadnie) i wstawiamy do mikrofali na 4 minuty, moc 900W.
Smacznego ;)
Coś dla ciekawskich czyli słówko o otrębach owsianych
Otręby owsiane stanowią ważną część codziennej diety ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Są również naturalnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.Oprócz błonnika, otręby owsiane są również źródłem witamin (m.in. kwasy foliowego) i składników mineralnych. Wśród tych ostatnich, jakie możemy pozyskać spożywając otręby są: potas, fosfor, żelazo czy magnez.Otręby owsiane mogą być spożywane bezpośrednio w formie przekąski między posiłkami. Komponować je można również z innymi daniami, m.in. surówkami, sałatkami, jogurtami, wypiekami, koktajlami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz