Składniki na 1 porcję
Kilka liści sałaty lodowej
1/3 czerwonej papryki
kawałek ogórka zielonego
1/2 granatu
2 plastry sera feta (40g)
1 duża kromka chleba pełnoziarnistego
opcjonalnie sos jogurtowy
Przygotowanie
Chleb kroimy w kostkę i robimy grzanki na suchej patelni
Sałatę rozrywamy na średnie kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i ser feta. Na wierzch układamy granat i posypujemy grzankami.
Do tej sałatki pasuje sos na bazie jogurtu naturalnego ( u mnie po prostu jogurt z przyprawami)
Smacznego! ;)
Coś dla ciekawskich czyli słów kilka o granacie
Owoce Punica granatum są bogatym źródłem witaminy C, E, B oraz A oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W składzie znajdziemy również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu.
Kaloryczność w 100g to około 70-75kcal.
Prowadzono wiele badań naukowych, w których badano właściwości lecznicze i prewencyjne składników wchodzących w skład tego jakże interesującego owocu. Oto przykładowe wnioski kilku z nich :
- profilaktyka układu krążenia i serca (miażdżyca, nadciśnienie, redukcja złogów i zwapnień)- wysoki poziom antyoksydantów (ochrona serca i mózgu)
- cukrzyca (nie podnosi poziomu cukru w krwi)
- profilaktyka nowotworu: hamuje rozwój nowotworu nie dopuszcza do rozwoju nowych komórek nowotworowych (np. rak prostaty, rak piersi, rak jelit, rak płuc)
- nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych
- pozytywne działanie enzymów (reumatoidalne zapalenie stawów)
- równowaga hormonalna (zaburzenia miesiączkowe, meno-pauza, andropauza)
- działanie ochronne na płód
- likwidacja zaburzeń erekcji
- spowolnienie demencji i objawów choroby Alzheimera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz