czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym - najlepszy!

Miękki, soczysty, aromatyczny - idealny na rodzinny obiad. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakował. Pieczenie i przygotowanie zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale warto, zdecydowanie.                           Składniki na 8 porcji 
  • 1-1,3kg piersi z kurczaka bez skóry
  • łyżeczka oliwy
  • 3 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5l-0,75l passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce.
Passatę pomidorową wymieszać z 1/2 szklanki wody, musztardą, miodem i oregano.
Poddusić marchewkę, cebulę i czosnek, a następnie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Kurczaka delikatnie zrumienić na oliwie, ułożyć na warzywach. Całość oprószyć solą, pieprzem i polać sosem.
Naczynie przykryć, piec 1h w temperaturze 160-180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 15 minut. Ułożyć na talerzach i posypać szczypiorkiem.
Podawać z ziemniakami lub makaronem
Smacznego! ;)

Olimpijskie gotowanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz