- 1-1,3kg piersi z kurczaka bez skóry
- łyżeczka oliwy
- 3 duże marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5l-0,75l passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce.
Passatę pomidorową wymieszać z 1/2 szklanki wody, musztardą, miodem i oregano.
Poddusić marchewkę, cebulę i czosnek, a następnie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Kurczaka delikatnie zrumienić na oliwie, ułożyć na warzywach. Całość oprószyć solą, pieprzem i polać sosem.
Naczynie przykryć, piec 1h w temperaturze 160-180 stopni. Zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 15 minut. Ułożyć na talerzach i posypać szczypiorkiem.
Podawać z ziemniakami lub makaronem
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz