czwartek, 9 stycznia 2014

Tortilla orkiszowa pełnoziarnista

Mąka orkiszowa pełnoziarnista czy gryczana jest bardziej wartościowa jeżeli chodzi o składniki mineralne i witaminy niż zwykła pszenna, lecz wyroby z niej wymagają większego zachodu. Dzisiejsza propozycja to tortilla orkiszowa ;)
W porównaniu do tortilli pszennej, którą pewnie już nie raz testowaliście w domu, wymaga ona mniej wody (do pszennej używam proporcji wagowej mąka:woda mniej więcej 4:2,8, tutaj jest około 4:1,8). Do tego trudniej jest je rozwałkować i trochę dłużej trzymałam placek na patelni (ale mogło to wynikać z faktu, że chyba nie rozwałkowałam go tak cienko jak pszennego). Spróbuję zrobić gryczaną, może będzie mniej problematyczna ;)
PS. patelnia, której użyłam ma około 30cm średnicy
Składniki na 1 placek
70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Łyżeczka oliwy z oliwek
2,5 łyżki gorącej wody
Sól do smaku (jeśli ktoś soli)
Przygotowanie
Składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować na bardzo cienki ( w miarę możliwości) placek
Wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i trzymać około 50 sekund na każdej stronie (do wyraźnego ściemnienia ciasta). Jeśli przytrzymacie dłużej, może Wam się połamać w trakcie zawijania.
Podanie : u mnie z jogurtową sałatka warzywną (kapusta pekińska, papryka czerwona, papryczka chilli,ser,pomidor, cebula) i sosem miodowo-musztardowym

Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. A ja szukałam ostatnio przepisu na zdrową tortille - zapisuje przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ;) jutro podejmuję próbę z mąką gryczaną, zobaczymy co z tego wyjdzie ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły super!!!!!!!! Dziękuję właśnie takiego przepisu szukałam ;) W innych było mleko, smalec, masło a tu rach ciach. Mmmmmniam!

    OdpowiedzUsuń