Herbatka imbirowa jest najlepszym sposobem na mdłości w czasie ciąży. Dolegliwości, u większości kobiet, przechodzą bardzo szybko. W końcu niektóre leki przeciwwymiotne bazują na tej roślinie! Dodatkowo imbir znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Polecany jest jako produkt wspomagający leczenie np. w chorobie reumatoidalnej stawów (RZS). Dane literaturowe donoszą, że picie przez osoby chore na RZS naparu z imbiru 3-4 razy dziennie znacząco zmniejszyło dolegliwości bólowe oraz odczyn zapalny.
Wypita po treningu zmniejsza powstawanie zakwasów! ;)
Składniki na 1 porcję
1cm korzenia imbiru (jeżeli jest gruby to troszkę mniej)
1 płaska łyżeczka miodu
wrzątek (200ml)
Przygotowanie
Od korzenia imbiru odkrawamy centymetrowy kawałek i obieramy. Ucieramy na tarce i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem około 10-15 minut. Odlewamy napar od korzenia do osobnego kubka. Dodajemy łyżeczkę miodu i czekamy aż lekko przestygnie.
Kaloryczność takiej herbatki to oczywiście równowartość kaloryczności łyżeczki miodu. Można go zastąpić ksylitolem, ale bardzo traci na tym smak (przynajmniej według mnie)
A bez żadnych słodzideł też będzie dobra? W zasadzie zwykłej herbaty nie słodzę w ogóle, a za miodem po prostu nie przepadam..
OdpowiedzUsuńJeśli nie zrobisz zbyt ostrej to tak w miarę, kwestia gustu ;)
OdpowiedzUsuńwypiję po treningu! ;)
OdpowiedzUsuń