50g czerwonej soczewicy
½ czerwonej papryki
Średni pomidor
2 łyżeczki musztardy
Łyżeczka miodu
Łyżeczka oliwy
Pieprz, oregano
Łyżka pestek dyni
Przygotowanie
Oliwę, musztardę, miód i przyprawy mieszamy w małej
miseczce, odstawiamy
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Dusimy na suchej patelni
(mały ogień), po około 10 minutach mieszamy ze składnikami sosu i dusimy dalej,
aż do odparowania większości wody
Soczewicę gotujemy, odsączamy i układamy centralnie na
talerzu. Po środku robimy dołek i wkładamy warzywa. Całość posypujemy pestkami
dyni.Smacznego! ;)
Coś dla ciekawskich….dlaczego soczewica?
Jest bardzo sycąca i zdrowa! Zawiera aż 25,4g białka/100g
suchych nasion. Jest doskonałym źródłem potasu, cynku, witamin z grupy B oraz
błonnika. Nadaje się do kotletów, sałatek i wielu innych dań. Koniecznie
wpiszcie ją w swoje menu! ;)
Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
OdpowiedzUsuńOgólnie fajna strona :) Pozdrawiam
dieta strukturalna
Robiłem, wyszło dobre i bardzo sycące ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis - wypróbuję, bo właśnie toczę zaciętą walkę ze swoimi kilogramami ;) Wspomagam się figurą no-apetite, żeby mnie tak okrutnie do jedzenia nie ciągnęło, ale to danie wypróbuję, bo jestem fanką soczewicy.
OdpowiedzUsuńi serio pomaga Ci ten suplement? Bo przynajmniej u mnie gumy do żucia i wody nic nie przebije chyba ;)
OdpowiedzUsuń