czwartek, 2 stycznia 2014

Poświąteczne odchudzanie - czerwona soczewica w roli głównej

 Warto, w tym nowym roku zacząć realizację postanowień od  zdrowego odżywiania! Jeśli lubicie soczewicę, ten przepis jest właśnie dla Was ;)Składniki na 1 porcję

50g czerwonej soczewicy
½ czerwonej papryki
Średni pomidor
2 łyżeczki musztardy
Łyżeczka miodu
Łyżeczka oliwy
Pieprz, oregano
Łyżka pestek dyni
Przygotowanie
Oliwę, musztardę, miód i przyprawy mieszamy w małej miseczce, odstawiamy
Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Dusimy na suchej patelni (mały ogień), po około 10 minutach mieszamy ze składnikami sosu i dusimy dalej, aż do odparowania większości wody
Soczewicę gotujemy, odsączamy i układamy centralnie na talerzu. Po środku robimy dołek i wkładamy warzywa. Całość posypujemy pestkami dyni.Smacznego! ;)

Coś dla ciekawskich….dlaczego soczewica?
Jest bardzo sycąca i zdrowa! Zawiera aż 25,4g białka/100g suchych nasion. Jest doskonałym źródłem potasu, cynku, witamin z grupy B oraz błonnika. Nadaje się do kotletów, sałatek i wielu innych dań. Koniecznie wpiszcie ją w swoje menu! ;)

4 komentarze:

  1. Artykuł mnie bardzo zaciekawił, fajnie teraz wiem więcej.
    Ogólnie fajna strona :) Pozdrawiam

    dieta strukturalna

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem, wyszło dobre i bardzo sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis - wypróbuję, bo właśnie toczę zaciętą walkę ze swoimi kilogramami ;) Wspomagam się figurą no-apetite, żeby mnie tak okrutnie do jedzenia nie ciągnęło, ale to danie wypróbuję, bo jestem fanką soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  4. i serio pomaga Ci ten suplement? Bo przynajmniej u mnie gumy do żucia i wody nic nie przebije chyba ;)

    OdpowiedzUsuń