Składniki
- 8 serków Danio (albo podobnych) waniliowych
- 1 opakowanie żelatyny(25g)
- 2xGalaretka truskawkowa
- Brzoskwinie w puszce (550g)
- Skórka pomarańczowa (*opcjonalnie)
Przygotowanie
Rozpuszczamy żelatynę w ½ szklanki wody, dodajemy do serków, miksujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową* i mieszamy. Całość wlewamy
do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na około 6h do zastygnięcia.
Następnie na wierzchu układamy brzoskwinie odsączone z soku.
Galaretkę przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu, z jedną
różnicą – redukujemy ilość wody o połowę. Zostawiamy do ostygnięcia aż zacznie
się zsiadać. Wylewamy galaretkę do formy tak, by przykryła brzoskwinie.
Przykrywamy formę i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin
by galaretka zastygła.
Smacznego ;)
Lubię takie serniki :) Chociaż chyba bardziej smakuje mi klasyczna wersja - pieczona :) Może uda ci się zrobić jego dietetyczną wersję :D
OdpowiedzUsuńspoko, pracuję nad tym :D chociaż będzie ciężko, bo w pieczonym to jak się da malutko tłuszczu to się rozsypie wszystko....ale coś wymyślę :P
OdpowiedzUsuń