Składniki na 4 porcje
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki pszennej
- 15g oliwy z oliwek
- 1/3 opakowania drożdży
- sól, cukier
- 100ml wody
- 20ml mleka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 mały brokuł
- mała cukinia
- 250 mozzarelli
Przygotowanie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i rozrabiamy z wodą i oliwą. Letnie mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru, dodajemy do ciasta. Całość wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut
Brokuła blanszujemy.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia posypanym mąką. Smarujemy wierzch pizzy koncentratem, następnie posypujemy połową startej mozzarelli i układamy warzywa. Układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki pozostałą część mozzarelli.
Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Do pizzy obowiązkowo sos pomidorowy!
Smacznego ;)
Coś dla ciekawskich - porównanie mąki pszennej i gryczanej
Wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuń