wtorek, 28 stycznia 2014

Dietetyczna pizza z brokułami

Dzisiaj poeksperymentowałam z ciastem - zrobiłam gryczano-pszenno-otrębowe. Wyszło niezłe, ale będę próbować dalej :) Bo jeszcze nie przebiło zwykłego, pszennego....ale ja coś wymyślę! :D (może pomożecie? ;) )
Składniki na 4 porcje
  • 100g mąki gryczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 15g oliwy z oliwek
  • 1/3 opakowania drożdży
  • sól, cukier
  • 100ml wody
  • 20ml mleka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 mały brokuł
  • mała cukinia
  • 250 mozzarelli


Przygotowanie
Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli i rozrabiamy z wodą i oliwą. Letnie mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru, dodajemy do ciasta. Całość wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut
Brokuła blanszujemy.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia posypanym mąką. Smarujemy wierzch pizzy koncentratem, następnie posypujemy połową startej mozzarelli i układamy warzywa. Układamy na wierzchu pokrojoną w plasterki pozostałą część mozzarelli.
Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Do pizzy obowiązkowo sos pomidorowy!
Smacznego ;)
 Coś dla ciekawskich - porównanie mąki pszennej i gryczanej


1 komentarz: