Składniki na 9 sztuk
- ¾ szklanki kaszy jaglanej (140g)
- 2 średnie buraki (450g)
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oregano, nasion czarnuszki, pietruszki suszonej, soli
- ½ łyżeczki chilli, słodkiej papryki, czosnku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy 15 min. Buraki trzemy na tarce o
dużych oczkach, następnie odciskamy i odlewamy sok. Cebulę drobno siekamy.
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kotlety. Pieczemy około 50 minut w
180stopniach, po połowie pieczenia przewracając na drugą stronę.
Porady:
Buraki, z racji tego, że bardzo barwią obierałam, tarłam
oraz formowałam kotlety w lateksowych rękawiczkach
Formujcie kotlety kiedy kasza jest jeszcze ciepła, wtedy
masa jest bardziej klejąca
świetne burgery, pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuń